środa, 20 kwietnia 2016

Ciasto na naleśniki

Ciasto na naleśniki jest proste i szybkie w wykonaniu. Dlatego świetnie nadaje się na ekspresowy obiad! Ich smak z pewnością poprawi ci nastrój po długiem dniu pracy, no i wprawi w zachwyt twoje dzieci!
Każdy zna jakiś przepis na ciasto na naleśniki. Lecz niewiele z nas wie, że może się ono znacznie różnić od siebie. Może być słodkie, słone, cienkie, puszyste, a nawet bez mleka, jajek, glutenu... Pysznych wersji jest bez liku!

Jeśli chodzi o nadzienie, każda z was z pewnością ma swoje ulubione. Placki można jeść na słodko (z owocami, dżemem, czekoladowym kremem) i na słono (z wytrawnym mięsnym lub warzywnym farszem). Mogą stanowić pyszny deser i danie obiadowe. Czy w ogóle trzeba kogoś przekonywać do naleśników...?


Dla tych jeszcze nie przekonanych, albo dla poszukiwaczy nowych naleśnikowych smaków, mamy trzy przepisy na ciasto na naleśniki: puszyste, cienkie i bezglutenowe. Smacznego!

PUSZYSTE
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 2 jaja
- 1/2 szklanki gazowanej wody mineralnej
- szczypta soli (jeśli chcesz zrobić placki na słodko dodaj szczyptę cukru)

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zmiksować ze sobą. Ciasto na naleśniki nie powinno mieć odpowiednią gęstość, dlatego jeśli jest za rzadkie dodaj maki, jeśli za gęste mleka.

Gotowe ciasto wlewaj chochlą na rozgrzaną, delikatnie natłuszczoną patelnię. Smażyć do momentu, aż na powierzchni ciasta zaczną tworzyć się pęcherzyki, obrócić placek energicznym ruchem na drugą stronę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz