środa, 20 kwietnia 2016

Zasady przy robieniu naleśników

Przy robieniu naleśników jest parę stałych zasad :

na 1 naleśnik bierze się 1 średnio czubatą łyżkę mąki
1 jajko na 10 naleśników ( jak ma być więcej dodać 2 )
na 6-8 naleśników bierze się ¾ szklanki mleka ( zależy od wielkości jajka )
ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany
na każdy naleśnik kłaść 2 łyżki farszu
najlepiej zmierzyć ilość farszu jaka nam wyszła ( łyżką ) i usmażyć o połowę mniej naleśników + 2 sztuki ( bo zawsze jakiś może nie wyjść , a jak wyjdą wszystkie to farsz się podzieli )
inną metodą wyliczenia ilości potrzebnych składników jest ustalenie ile potrzeba naleśników dla stołowników ( Np. 4 + 4 + 3 + 5 =16) i przeliczenie tego na ilość składników. Jeśli jest za mało farszu dosmażyć cebulki
jak już się osiągnie biegłość w smażeniu naleśników to ani jeden naleśnik , ani pół łyżki farszu nie zostanie .
patelnia na której smaży się naleśniki powinna służyć tylko do tego celu (wtedy nie przywierają)
takie naleśniki po zwinięciu można panierować w jajku i bułce tartej, a następnie usmażyć na oliwie robiąc z nich swego rodzaju krokiety.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz