środa, 20 kwietnia 2016

Naleśniki z jabłkami

Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2szklanki mąki kukurydzianej
- 2 jajka
- odrobina oleju sojowego
- 1/2szklanki mleka
- 1/2szklanki wody
- odrobina soli
- 40 dag jabłek
- 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:
Mleko, wodę i jajka roztrzepać razem, dodać mąkę, dokładnie wymieszać, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, chochlą nakładać ciasto naleśnikowe, smażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron.

Jabłka umyć, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Starte jabłka razem z sokiem przełożyć do małego garnka, dodać cukier, podgrzewać aż do rozgotowania. Naleśniki smarować jabłkami, składać na pół, następnie na ćwiartki. Tak przygotowane naleśniki z jabłkami włożyć na rozgrzaną patelnię, podsmażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać posypane cukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz